GO VEG - měsíc první

5. dubna 2013 v 23:49 | fijalka |  marťani lížou led
Když mi v únoru ležela na stole petice proti delfíní šou (letos na jaře v Praze) a stránka se podpisama pomalu zaplňovala, při pohledu na ní sem si řikala: asi budu vegetarián, mířim tam, dřív nebo pozdějc to příde. Shodou okolností byla u mě v tý době na kurzu pletení ponožek jedna milá žena veganka. A pak už to šlo ráz na ráz, vyhledávali sme si informace, skoukli nějaký videa a dokumenty a poslední únorovej víkend sme se rozhodli: budem vegetariáni, s cílem bejt vegani, aby bylo jasno. S plnou lednicí (po nákupu) mlíka, parmazánu, brie, dvou druhů masa, poukázkou na celou kachnu v Léta páně (naší oblíbený místní restauraci), vajec, nějakejch klobás a spoustou želatiny v kyselejch jojo rybičkách (moje oblíbený, předtim).


Moje rozhodnutí - z kterýho je mi mimochodem skvěle a nádherně - je z etickejch důvodů, jednoduše kvůli zvířatům. Zdravotní hledisko beru jako něco fajn navíc. Konec pokrytectví. Kdo hledá, najde hodně souvislostí (neni to jen o jídle).

A takhle to šlo první měsíc:

Jak to děláme: dojídáme postupně co máme, i když hodně jídel jíme a připravujem už čistě veganskejch. V mý oblíbený vegetariánský restauraci Maranatha maj označený jídla pro vegany (z 90% už tam jim vegansky).

Začátek března - v kanclu si dávám poslední mlíko do kafe (aspoň si ho nemusim v lednici hlídat) a kupuju si sojovou sušárnu
9.března - u našich dostáváme na oběd obalenej květák a brambory a buchty (obsahuje ze zvířat: vejce, máslo, mlíko), máma nechce vidět fotku krávy z jatek, co mám v mobilu, naložila mi hermoš (3 kousky, který sem sežrala v dalšim tejdnu, byl bezva nezapírám)
13.března - na Šárky vernisáži se podává spousta dobrot, jedu po jednohubkách s bílou pomazánkou s česnekem, až když sežeru první kousek, dochází mi: aha, tohle neni vegan, takže jo, teď si eště dám ale pak si dám bacha na tyhle nástrahy
14.-18.března - sem nemocná, vypila sem všechen lipovej čaj, co sem nasbírala v červnu a ňákej med (zvířecí: med)
18.března - máme svůj první domácí humus, vysejvám rajčata, petržel a koriandr, v lednici zbejvá 1,5 másla, 1 kefír a 4 lahve mlíka
20.března - děláme si první suši bez ryby, je skvělý
21.března - rozlučka s kachnou, je fajn, dokonce trochu líp udělaná než v lednu, ale na větvi z ní nejsem
Na přelomu března a dubna zbejvá v lednici půl lahve mlíka, jedno máslo.


Jaký to je:
Cejtim se fajn, nepřecpávám se, kupujem víc ovoce a zeleniny, vaříme víc luštěnin (prdíme dost), vybíráme si hodně. Kočka zůstává masožravcem. Zkusili sme tempeh (syrovej i opečenej) a nedali sme ho. Zkoušim rejžovej nápoj (částečně místo mlíka do kafe) - zatim nevim, jesi mi chutná. Je těžký mít hlad na ulici - většinou cestou neni nic k pozření:( Chce to aspoň někdy jídlo s sebou z domu. Všímám si, co máme kde koženýho (boty, pásky, peněženky, věci v autě..), reklamy, propagandy a manipulace (mlíko, veselý zvířata na obalech s masem)..
Stáváme se eště většíma exotama než doteď, no když už, tak už:)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama